Elektro-psihodelična misa SUUNS-a koja je zatekla Rijeku pomalo nespremnu.

U sklopu 6. izdanja Impulse Festivala koji je još jednom svojim alternativnim tonovima započeo puniti zidove OKC Palach-a, imali smo priliku nauživati se glazbe dva kanadska sastava, „Scattered Clouds“ i „SUUNS“. Riječka publika još se jednom pokazala poprilično zainteresiranom za ovaj event te su nastupi oba benda bili popraćeni gotovo kompletno popunjenim Palachom. Uz uobičajenu gužvu na šanku i pokojeg entuzijastu koji je na kiši pokušavao zapaliti cigaretu, „Scattered Clouds“  otvorili su glazbenu večer.

Jamie Kronick iz "Scattered Clouds" /Foto: Matija Zanoškar
Jamie Kronick iz “Scattered Clouds” /Foto: Matija Zanoškar
Foto: Matija Zanoškar
“Scattered Clouds”/Foto: Matija Zanoškar

Ovaj kanadski duo zablistao je u kontekstu suvremene eksperimentalne art-rock glazbe, koristeći se samo jednom baterijom bubnjeva sa MIDI kontrolerom i jednom gitarom spojenom na gomilu efekata i loopera. Bend je svojim zamjetno kreativnim pisanjem synth melodija i Charbonneauovim dubokim vokalnim lagama uvukao publiku u njihov melodični, ali i dark-groovey svijet.  Po završetku nastupa, reakcije publike su odavale dojam zadovoljstva i iščekivanja glavnih zvijezda večeri, SUUNS-a.

Kako smo netom prije nastupa predgrupe imali priliku popričati sa Ben Shemiem iz SUUNS-a, obznanjeno nam je kako je velik dio opreme koju su SUUNS-i namjeravali koristiti za izvedbu koncerta nažalost izglubljen pri interkontinentalnom transportu. Ben Shemie je, doduše, djelovao vrlo smireno i profesionalno u ovoj iznimno nezgodnoj situaciji te nam je vrlo staloženo i pronicljivo odgovorio na pitanja tijekom razgovora. [Snimku intervjua moći ćete poslušati na stranici Radio Sove].

Ben Shapiro iz "SUUNS" i Ante Debeljuh /Foto: Matija Zanoškar
Ben Shemie iz “SUUNS” i Ante Debeljuh /Foto: Matija Zanoškar

Kako su SUUNS – i otvorili koncert 10-minutnim ambijentalnim minimalističkim introm, dio publike se iskomešao iz koncertne sale Palacha, dok je ostatak s pokojom pivicom u ruci odlučio ispratiti večer do kraja. SUUNS-i su uz repetitivne groovey ritmove, iznimno kreativne samplove i Shemiev harmonijski sintetiziran vokal stvorili vrlo iskrenu i raznobojnu atmosferu emocija koja je u nešto manje od sat vremena uspjela ostaviti barem dio publike u dobrom raspoloženju. Nažalost, kako je nastup koji su izveli bio rezerviran za stvarno zacopane poklonike ambijentalno-psihodeličnog synth rocka, ostatak publike nažalost ostao je imun na njihov šarm.

Konačna presuda? Oba su benda ponudila nešto izvorno i kreativno te će gotovo svakom pokloniku ovih glazbenih žanrova srce barem malo poskočiti kada se ukaže prilika prisustvovati  nekom od njihovih koncerata. Ocjena: vrlo dobar početak Impulse Festivala, a za ostale koncerte eventa, vidjet ćemo i pisati vrlo uskoro.

 

Autor: Ante Debeljuh