Green Book (2018.) Soundtrack

U netipičnom izletu u malo drugačiji žanr, redatelj Peter Farrelly („Glup i gluplji, „Svi su ludi za Mary) donosi nam priču inspiriranu istinitim prijateljstvom koje je nadvladalo rasne i klasne razlike šezdesetih godina u SAD-u.

Kada 1962. godine Tony Lip (Mortensen), izbacivač talijansko-američkog podrijetla koji nije završio niti osnovnu školu, dobije posao vozača Dr. Dona Shirleyja (Ali), svjetski poznatog pijanista (ujedno i Afroamerikanca), njih dvojica moraju se koristiti „Zelenom knjigom za crnce koji se nalaze na putu kroz američki jug“ kako bi im ona ukazala na nekolicinu mjesta koja se smatraju sigurnima za Afroamerikance. Suočeni s rasizmom i opasnosti, kao i s neočekivanom humanošću i humorom, njih dvojica prisiljeni su za sobom ostaviti vlastite nesuglasice kako bi preživjeli i doživjeli putovanje svojih života. Putovanje ima, ako je vjerovati publici i savršen roadmix, u ovom slučaju soundtrack. 

Soundtrack filma Green Book obiluje poprock, swing, rock’n’roll i jazz pjesmama. Možete čuti Arethu Franklin, Cloverse, Little Richarda, Chubby Checker, The Blue Jays i druge. Dakle, nešto glazbenih rariteta, nešto poznatijih. Većinu ih je preporučio, vjerovali ili ne, Robert Plant redatelju Farellyu. S obzirom na manji budžet koji se mogao izdvojiti na glazbu, Farellyu je to bio još jedan razlog da pronađe zaboravljene pjesme iz 50.ih, 60.ih godina prošlog stoljeća.

Soundtrack je objavljen 30. studenog 2018. uključujući originalne kompozicije Kris Bowersa, mnoštvo popularnih pjesama iz razdoblja pedesetih i šezdesetih godina, te jednu klavirsku kompoziciju samog Don Shirleya, “The Lonesome Road“.