The Godmother of Punk – Patti Smith

Jedna od glavnih predstavnica Pussy Power-a u svijetu glazbe je Patricia Lee “Patti” Smith, američka kantautorica, pjesnikinja i likovna umjetnica, često zvana i “kumom punk-a” (“Godmother of Punk”).

Kakav utjecaj u svijetu glazbe ima dokazuje i odlikovanje francuskog ministarstva kulture za
umjetnost i pisanu riječ, te ulazak u Kuću slavnih rock and rolla 2007. godine. Oni koji možda i nisu previše upoznati sa glasom i likom Patti Smith zasigurno će prepoznati iduću pjesmu naslova “Because the Night”, koju je napisala zajedno s Bruce Springsteenom, te koja je uvrštena na 13. mjesto Billboard liste 100 najboljih pjesama iz 1978. godine.

 

Smith je rođena u Chicagu 30. prosinca 1946. godine . Njena majka, Beverly, bila je jazz pjevačica, a otac Grant je radio u tvornici. Odgojena je kao Jehovin svjedok, te je imala izrazito religijsko i Biblijsko obrazovanje, no već kao adolescent napušta religiju jer osjeća da je previše ograničava. Reakciju na njeno iskustvo predstavlja i stih koji je napisala prilikom obrade Van Morrisonove pjesme “Gloria”, koji glasi: “Isus je umro za nečije tuđe grijehe, ali ne moje” (“Jesus died for somebody’s sins, but not mine”). Pjesma Gloria se nalazi na njenom prvom albumu imena Horses izdanog 1975. godine.

 

Patti Smith je izdala još dva albuma prije kraja ‘70-ih godina. Easter 1978. je bio njena najkomercijalnija ploča, sa singlom “Because the Night” koju je napisala sa Bruce Springsteen-om. Wave 1979. je bio manje uspješan album, iako su pjesme “Frederick” i “Dancing Barefoot” dobile komercijalni prostor. Zanimljivo je kako je obe pjesme posvetila svom mužu, Fred “Sonic” Smith-u, bivšem gitaristu benda MC5 iz Detroit-a.

 

Smith kaže da je uvijek znala da je predodređena za velike stvari. “Još dok sam bila dijete sam znala da u sebi imam neku posebnu stvar”, tvrdi Patti. “Mislim, nisam bila atraktivna, nisam bila baš verbalna, nisam bila jako pametna u školi. Nisam bila ništa što je svijetu pokazalo da sam nešto posebno, ali imala sam tu nevjerojatnu nadu cijelo vrijeme… Imala sam taj strašan duh koji me je tjerao da postignem nešto više … Bila sam sretno dijete, jer sam imala osjećaj da ću postići nešto veliko … Jednostavno sam to znala.”

Patti nam je dokaz da treba slijediti svoje snove i prvenstveno biti svoj.
Za kraj slušamo njenu verziju pjesme “Gimme Shelter” od The Rolling Stonesa koju je izvela 2007.
prilikom ulaska u Rock and Roll Hall of Fame kao posvetu svom pokojnom mužu i velikoj ljubavi
Fredu Smithu.