Dame i gospodo – Edward Christopher Sheeran!

Pjesme “Love Yourself” u izvedbi Justin Biebera, “Say You Love Me” Jessie Ware, “Little Things” grupe One Direction, “Dark Times” Weekenda. Zajedničko im je to što ih je napisao Ed Sheeran, a i na neki način sudjelovao u njihovom uglazbljivanju. Naravno, to nisu sve pjesme koje je napisao za svoje kolege, već samo djelić, pa smo tako i mi njega, djelomično, glazbeno secirali u ovotjednom izdanju emisije Pimpek Party.

 

Edward Christopher Sheeran, rođen je 17.veljače 1991.godine u Halifaxu u Engleskoj. Glazbom se počeo baviti u dobi od 4 godine, počevši s pjevanjem u crkvenom zboru i sviranjem gitare.Već sa 16 godina Sheeran je shvatio da je glazba ono što žarko želi. Ispisao se iz škole te je odselio u London ganjajući karijeru. Svirao je po barovima diljem Engleske te bi odsvirao preko 12 gigova tjedno. U periodu od 2008. do 2010. bio je uglavnom bez svojeg stana te bi spavao gdje bi stigao – po parkovima, na vlakovima u podzemnoj, na kaučima i podovima dobrih duša koje bi ga pustile u svoj stan. Jedna od takvih duša, bio je glumac Jamie Foxx koji mu je pomogao u početku karijere. Kako je Foxx kod kuće imao vlastiti studio, Sheeran je kod njega boravio punih šest tjedana nakon čega je uslijedio ugovor s Atlantic Records i album “Plus” koji je postao drugi najprodavaniji debi album te godine, te je od Sheerana napravio zvijezdu u usponu.

2005.godine, Ed je izdao svoj prvi EP “The Orange Room EP” s 4 pjesme. 

Sheeranov drugi album je “Multiply”, koji je izašao 2014.godine i brzo postigao komercijalni uspjeh, postavši broj 1 u 15 zemalja, pa tako i na ljestvicama UK albums chart te US Bilboard 200. Zasebno je izdano 5 singlova: “Don’t“, “Sing“, “Thinking Out Loud“, “Bloodstream” te pjesma “Photograph“, zbog koje je Sheeran tužen za plagiranje jer mu se pjesma podudara za 70% sa pjesmom “Amazing” koju izvodi Matt Cardle. 

Fasciniran Eminemovom mogućnošću brzog repanja, Sheeran je njegove albume s 10 godina naučio napamet te je, navodno, uz tiste prestao mucati. Utjecaji rapa, koje toliko često spominje, itekako se mogu čuti u njegovim pjesmama jer Sheeran, osim odličnog glasa, ima sjajan smisao za flow i metriku. Osamnaest godina kasnije, Sheeran je gostovao na novom Eminemovom albumu na pjesmi “River” koja je, pogađate, pokorila ljestvice. Valja spomenuti i kolaboraciju s Taylor Swift na pjesmi “Everything Has Changed“. Ed je bio vrijedan i u filmskoj industriji. Dobio je poziv za glazbenu suradnju na filmu “The Hobbit“, za koji je napisao pjesmu “I See Fire“, pa tako i za film “The Fault In Our Stars” s pjesmom “All Of The Stars“.

Valja spomenuti i album “Divided” koji je izašao 2017.godine. Prethodila su mu dva singla, “Castle on The Hill” te “Shape of You“. U samo prvom tjednu, album je prodan u 672 000 primjeraka. Osvojio je Grammy za najbolji vokalni pop album te je potukao rekord na Spotifyu s 57 milijuna preslušavanja prvog dana, a do kraja godine je prešao brojku od milijardu streamova. Teško je naći povijesno usporedive podatke, no to da jedan izvođač u jednom tjednu ima čak 9 od 10 najprodavanijih pjesama na top listama – nije imao nitko. Nikada. Osim Eda.