The Godfather (1972.)

Prošlo je točno 47 godina otkako je kultni film Kum (“The Godfather”) zaigrao na filmskim platnima. 

Kum je kriminalistička drama Francisa Forda Coppole  temeljena na istoimenom romanu Maria Puza. U glavnim ulogama pojavljuju se Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton i James Caan. Radnja filma proteže se na deset godina od kraja 1945. do 1955. te predstavlja kronologiju mafijaške obitelji Corleone.

Za glazbenu podlogu mafijaške sage Francisa Forda Coppole bio je angažiran talijanski skladatelj Nino Rota, otprije poznat po radu na Fellinijevim i Viscontijevim filmovima. Rota je bio i nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najbolje originalne glazbe, ali njegova nominacija bila je poništena kada je otkriveno da je malo reciklirao svoj raniji rad na talijanskoj komediji iz 1958.godine “Fortunella”. Međutim, zlatni kipić osvojio je dvije godine poslije za svoj rad na nastavku filma Kum.

Moć ovog filma najbolje pokazuje činjenica da je Paramount 1972. bio na rubu bankrota iz kojeg ga je izvukao upravo Coppola s Kumom koji je postao film s najvećom zaradom na svijetu, mičući s trona Gone with the Wind’. Da nije bilo Kuma moguće da nikada ne bi gledali Star Trek, Top Gun, Indianu Jones i brojne druge uspješnice Paramount studija. Jedan bezvremenski klasik, koji je svojom fluidnošću i sjajnom naracijom postavio visoku ljestvicu.