Sing Street (2016.) Soundtrack

Ovog tjedna na tapeti nam je film “Sing Street“. Film je vrlo uspješna kombinacija ‘coming of age’ drame, srednjoškolske romantične komedije i glazbenog filma.

Snimljen je 2016. godine pod redateljskom palicom Johna Carneya poznatog po filmovima “Once” iz 2007.godine i “Begin Again” iz 2013.godine.

Radnja filma smještena je u Irskoj, 80-ih godina prošloga stoljeća. Središnji lik Conor, (kojeg glumi Ferdia Walsh Peelo) zbog nepovoljne ekonomske situacije u kojoj se nalaze njegovi roditelji, prisiljen je na promjenu škole. No, u novom okruženju za njega stvari ne idu onako kako je planirao. Upoznaje intrigantnu djevojku i tu počinje njegova priča. Kako bi ju šarmirao i privukao njenu pozornost, odluči lagati o svom nepostojećem bandu koji snima video za novu pjesmu. Formiranje benda, učenje o glazbi i pisanju pjesama, za Conora i članove njegova banda pokaže se kao prava prilika za izbjegavanje školskih obaveza, ali i bijeg od ne tako lijepe svakodnevice.

Posebnu pozornost gledatelja u filmu će sigurno imati glazbeni odabiri redatelja. Duran Duran, The Cure i Motorhead samo su neki od bandova koji su utjecali na glazbenu karijeru i stvaralaštvo novonastalog banda Sing Street. Ipak, pravu kreativnost ekipa prikazuje snimanjem video spotova za vlastite pjesme. “The Riddle of the Model”, “Up”, “To Find You” i “Drive It Like You Stole It” dovode band do uspjeha kako na poslovnom, tako i na privatnom planu. 

“Sing Street” funkcionira na svim razinama, a glazba služi kao nit vodilja za ono što film želi biti. Trenutak osnivanja benda za Conora ne znači samo ulazak u glazbene vode već i njegovo buđenje te pronalaženje samog sebe. Uz glazbu počinje živjeti svoj život na jedan potpuno drugačiji način. Svi znamo koliko je glazba inspirirajuća, a redatelj Carney je to fenomenalno prikazao. Na soundtracku možete čuti, osim Duranovaca i originalnih pjesama, izvođaće poput Joe Jackson, grupe The Jam, The Cure, M, već spomenuti Motorhead te duo Hall &Oates.