Glazbena slikarica Joni Mitchell

Roberta Joan Anderson poznatija kao Joni Mitchell kanadska je glazbenica, kantautorica i slikarica. Sredinom 1960-ih  odlazi u New York kako bi napravila stepenicu više u svojoj glazbenoj karijeri te 1968. objavljuje debitantski album pod nazivom Song to a Seagull”, istovremeno stekavši slavu i kao pjevačica, ali i  spisateljica pjesama. Mitchell je igrala ključnu ulogu u folk – rock pokretu koji je tada dominirao glazbenom scenom. Njezin moto je slobodno mogao biti svake godine – album jedan. Za vrijeme svoje glazbene karijere izdala je 19 albuma: “Clouds”, “Blue”, “Court and Spark”, “For the Roses”, “Shine” i mnogi drugi.

Mitchellin sopran, osobiti harmonični stil sviranja gitare i klavirski aranžmani su postajali sve složeniji 1970-ih te je došla pod utjecaj jazza, mješajući ga s popom, folkom i rockom na eksperimentalnim albumima kao što je Hejira” iz 1976. Mitchell je isto tako i likovna umjetnica. Ilustrirala je svoje albume, a 2000. godine sebe opisala kao “slikaricu izbačenu iz kolosijeka okolnostima.” 

Joni Mitchell je izuzetno cijenjena i od kritičara i od kolega. Rolling Stone ju je nazvao “jednom od najvećih autorica pjesama ikad” dok Allmusic  za nju tvrdi “Kada se prašina slegne, Joni Mitchell može ostati najvažnija i najutjecajnija glazbenica 20. stoljeća.” 

Mnogo je toga u glazbenom opusu ove velike glazbene umjetnice, ali neka njezine pjesme govore za nju: