Preminuo Stephen Hawking

Znameniti britanski teoretski fizičar, Stephen Hawking, napustio nas je danas u svojoj 76. godini života.  Hawking je poznat po doprinosima na području kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa.  Njegovo najpoznatije djelo ‘ Kratka povijest vremena’ na listi bestsellera zadržalo se rekordnih 237 tjedana. Veoma mlad obolio je od AMIOTROFIČNE LATERALNE SKLEROZE , paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Prognozirana mu je smrt do 25. godine, međutim on je pobijedio usprkos svim nedaćama.

Sveučilište u Rijeci svečano je obilježilo desetu obljetnicu osnutka Odjela za matematiku.Tom je prigodom prezentirana i monografija, a pročelnik Odjela za matematiku Dean Crnković podsjetio je da se matematika na riječkome Sveučilištu studirala već od 60ih godina prošlog stoljeća, no tek im je osnivanje Odjela dalo puni zamah.

U sklopu obilježavanja Tjedna moga održan je Scientific Cafe u klubu Bačva na  temu umjetne inteligencije. Predavači su bili docent Sven Maričić koji je predavao o robotskim sustavima koji postaju sve pametniji te ćemo ih moći koristiti za operativne zahvate s puno većom preciznošću nego što je to danas i doktor medicine Eliša Papić koji se dotaknuo interakcije umjetne inteligencije s mozgom čovjeka.

Future ft. Marketing naziv je konferencije koja se sutra održava na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Cilj konferencije je ostvariti interakciju poslovnih subjekata sa studentima fakulteta kroz 3 dijela: panel raspravu bivših studenata fakulteta, prezentaciju studentskih projekata napravljenih u suradnji s poslovnim subjektima i poster druženje gdje će svi projekti biti prikazani. Konferencija se održava sutra, u dvorani Aneks Ekonomskog fakulteta, s početkom u 12 sati. Ulaz je besplatan.

Više o ovim temama poslušajte u Sovi info: