STEM Games – spoj znanosti i sporta

Logo STEM Games-a

Skoro svaki fakultet u Hrvatskoj ima svojih 5 dana u godini kojima se studenti iznimno vesele. Radi se o takozvanim ‘ijadama’, odnosno sportskim druženjima s kolegama srodnih područja. Medicinari se raduju Humanijadi, hotelijeri Turizmijadi, a ove godine po prvi put će i STEM-ovci doći na svoje u organizaciji STEM Games-a. Radi se o interdisciplinarnoj ijadi STEM područja koju organizira 11 fakulteta i odjela u Hrvatskoj.

Prvo izdanje STEM Gamesa održat će se kao takvo prvi put u Europi, a organizacijski odbor broji više od 100 volontera. Posebnost ijade je u tome što se dijeli na dva dijela- znanost i sport.
Znanstveni dio odvijat će se u obliku natjecanja u 4 arene (Science, Technology, Engineering i Mathematics) gdje će studenti imati priliku odmjeriti snage s timovima u području u kojem se najbolje snalaze. Posebnost natjecanja je u tome da timovi ne moraju biti striktno iz jednog područja, već se mogu formirati u interdiciplinarne timove te tako dobiti bolji plasman.
No da ne bi vježbali samo moždane stanice, studenti će se moći okušati i u sportovima i to čak 9 kategorija. Za one koji se ne vide niti u znanstvenom ni u sportskom dijelu, moći će sudjelovati kao navijači te na taj način bodriti svoje kolege s tribina.

STEM Games u brojkama

Projekt STEM Games-a nastao je iz projekta Primatijada, odnosno ijade koja je obuhvaćala znanstvena predavanja i sportska natjecanja no samo za studente prirodoslovno-matematičkih fakulteta te kao mnogo manji koncept od sadašnjeg.
Tema projekta je ‘Next Generation’ gdje će se se kroz radionice i predavanja diskutirati o novim znanstvenim dostignućima i otkrićima, a mentori znanstvenog dijela su profesori. Znanstveni dio ove godine nudi mnoge zanimljivosti, a studenti će imati priliku i mnogo toga naučiti.
U organizacijskom odboru iz Rijeke sudjeluju Tehnički fakultet te Sveučilišni odjeli, a njihov je zadatak organizirati natjecanje na 3 razine za Science arenu.
STEM Games održava se od 8. do 13. svibnja u Poreču, a očekuje se da će ovogodišnje izdanje posjetiti 300-tinjak studenata iz Rijeke te preko 1000 iz cijele Hrvatske.

Više o projektu rekla nam je članica organizacijskog odobora- Pegi Pavletić: