Studenti za srednjoškolce – Pokusi za Državnu maturu

Udruga studenata biotehnologije u Rijeci dobro je poznata po mnogim projektima koje provode, no najviše prema projektima popularizacije znanosti među širom publikom. Uz projekte kao što su Putujući znanstvenici i Dan otvorenih vrata, studenti su osmislili još jedan projekt koji ima za cilj pomoći srednjoškolcima u pisanju ispita iz Državne mature iz kemije. Naime, radi se o projektu pokrenutom prošle godine, gdje su studenti na čelu s voditeljicom projekta- Martinom Mušković, uvidjeli kako se u ispitnom katalogu traže znanja iz praktičnog dijela kemije, koje na žalost brojni srednjoškolci diljem Hrvatske, nikada nisu vidjeli uživo.

Jedan od pokusa

‘Naše su škole toliko loše opremljene, a brojne od njih nemaju nikakvu opremu niti prostor za izvođenje bilo kakvih pokusa.’ – kaže Martina. U apstraktnost pokusa iz kemije kod srednjoškolaca uvjerila se i sama kada je počela voditi pripreme za Državnu maturu u jednoj riječkoj školi za poduke. Maturantima se tada trudila na sve moguće načine objasniti kako pokusi izgledaju te koji je tijek reakcije, a tu se i rodila ideja za pokretanjem projekta.
Martina je tada kontaktirala predsjednicu Udruge- Maju Krištafor koja ju je uputila u prijavu, a Martina je gotovo potpuno samostalno u samo mjesec dana, snimila sve pokuse iz Državne mature. DVD-i su planuli i u veoma kratkom roku projekt je postao iznimno popularan. Martina se nikako nije nadala tome, no tada je znala da ne želi stati.

Vrijedna ekipa u laboratoriju

Ove je godine došlo do manjih izmjena u ispitnom katalogu, a ona je okupila vrijednu ekipu- volontere i volonterke USBRi te su projekt započeli u 11. mjesecu. Projekt su snimili mnogo kvalitetnije i bolje, s boljom rezolucijom i osvjetljenjem te s određenim dodatnim dijelovima koji će maturantima ove godine još više olakšati izlazak na ispit.

Ovogodišnji DVD sastoji se od 20 pokusa koji su detaljno objašnjeni korak po korak, dok je na kraju svakog pokusa on sumiran i objašnjen je njegov izračun.
DVD je uskoro gotov, a moći ćete ga naručiti na Facebook stranici Pokusi za Državnu maturu gdje možete pronaći sve informacije!

Zanimljiv intervju s Martinom poslušajte u večerašnjem izdanju Laganini bauštelice: