Želimo ostati u Hrvatskoj!

65 000 ljudi je tijekom 2015. godine napustilo Hrvatsku. Taj se broj vrtoglavo penje kroz 2016. i 2017. godinu, a naslovnice su nam svakodnevno pune priča visokoobrazovanih mladih stručnjaka koji su svoju sreću odlučili potražiti izvan granica Hrvatske. Dokle to ide i zašto svi šute, pitanje je kojim se bave mladi iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Naime nakon 4 godine aktivnog bavljenja politikama za mlade, shvatili su kako se stanje ne mijenja te da zapravo postaje sve gore, a da je glavni problem upravo apatičnost i razočaranost mladih sadašnjim stanjem. Iz tog razloga u 2017. godini pokrenuli su konferenciju Suprotiva- Suradnjom protiv apatije koja se održala u 4 grada: Splitu, Osijeku, Zagrebu i Rijeci. Cilj konferencije bio je osvijestiti mlade ljude o problemima s kojima se susrećemo te ih informirati kako napraviti promjene. Jedna od glavnih ideja koja se provlačila kroz sve konferencije bio je 4. Nacionalni program za mlade.

Cilj Nacionalnog programa je unaprjeđenje aktivnosti tijela državne uprave i javnih ustanova koje, svojim djelokrugom i nadležnostima, pridonose zadovoljavanju potreba mladih i podizanju kvalitete njihova života sa svrhom njihove optimalne društvene integracije. U svakom pojedinom području zacrtani su posebni ciljevi koji se žele ostvariti kroz predložene mjere i zadatke, a odnose se na mlade u dobi od 15 do 30 godina. Problem kod programa je da se mjere ne provode, dok mladi toga nisu ni svjesni. Sljedeće izglasavanje novog programa za razdoblje 2018.-2021. trebalo se već dogoditi i početi provoditi, no to nažalost još nije slučaj.
Ono što su mladi iz inicijative napravili, jest da su kroz konferencije proveli istraživanje o tome što mlade najviše muči te što bi voljeli da se promijeni. Istraživanje je provedeno na 200-tinjak mladih te je dalo široku sliku o tome što je zajedničko svima, bez obzira na to gdje žive.
Prema istraživanju napravljeni su prijedlozi za mjere novog Nacionalnog programa za mlade te je tako projekt Suprotiva priveden kraju. No daleko je to još od kraja borbe za ostanak mladih u Hrvatskoj. Kako je prošao projekt, kako su zadovoljni rezultatima i što ih sve čeka, rekao nam je Luka Tripalo, član Svjetskog saveza mladih Hrvatska i jedan od glavnih organizatora Suprotive: