Beli Zagreb Grad- digitalizacija povijesti kroz Instagram profil

U ovotjednom izdanju Tehno gurua, ugostili smo 20-ogodišnju studenticu povijesti i latinskog na Sveučilištu u Zagrebu, Barbaru Grgić. Barbara je uspjela napraviti ono na čemu bi joj pozavidjeli brojni profesori povijesti, a to je da ju je uspjela digitalizirati i približiti pojedincima kroz kanal koji svi mladi sve češće koriste – Instagram. Na profilu Beli Zagreb Grad svakodnevno možete pronaći divne fotografije Zagreba, ispod kojih se nalaze kratki i poučni opisi mjesta ili građevine s fotografije.

Screenshot fotografije s Instagram profila Beli Zagreb Grad

Digitalna frajla, kako ju zovu od milja, na profilu je sakupila već više od 10 tisuća pratitelja koji se svakodnevno vesele saznati nešto novo o glavnom gradu Lijepe naše. Koliko je uspješna u tome, govori i činjenica da je za projekt dobila i Pročelnikovu nagradu, ali i da su njeni sljedbenici otvorili dva profila jednaka njenom u Rijeci i Osijeku.
Skromna Barbara u projekt se, kako kaže, odvažila slučajno. Budući da nikada nije bila uspješna u vođenju svog vlastitog Instagram profila, već su se na njemu često provlačile slike arhitektura i znamenitosti, odlučila je otvoriti novi profil te spojiti svoje dvije ljubavi- društvene mreže i povijest koju studira. Iako bi mnogi na prvu pomisao zaključili da je Barbara rođena Zagrepčanka, zapravo se radi o Kninjanki. Međutim, ljubav prema Zagrebu rodila se onog trena kada je doselila u njega. Budući da u Kninu ne postoje mnoge mogućnosti za mlade, u Zagrebu se veoma brzo snašla te počela ostvarivati svoje zamisli i ideje. Zagreb joj je pružio mnogo prilika, a Instagram profil jedan je od načina na koji se zahvaljuje gradu mogućnosti.

Screenshot fotografije s Instagram profila Beli Zagreb Grad

Što se tiče provođenja povijesti u školama, izražava žaljenje, budući da je povijest predmet koji se može provoditi na daleko zabavniji i interaktivniji način od pukog ‘štrebanja’ činjenica iz knjiga. I ona sama, kao i mnogi od nas, povijest su učili pomoću folija projeciranih grafoskopom, dok nam danas tehnologija zaista daje mnogobrojni potencijal, no nažalost profesori to ne koriste. Kaže da joj pratitelji svakodnevno pišu poruke i komentare podrške te joj je uvijek drago kada netko nešto novo nauči te taj dio grada krene gledati na drugačiji način.

Iako se dugo vremena držala samo Instagrama, prije nekoliko dana zaživjela je i Facebook stranica, dok se u budućnosti nada otvoriti i web stranicu koja će sadržavati još više sadržaja, a možda i dulje priče. Od projekta još ne zarađuje, ali u tome vidi potencijal te su joj sve opcije otvorene.
Studentima poručuje da se aktiviraju i skupljaju znanje volontiranjem jer jako puno toga mogu naučiti, a niti jedna sekunda potrošena na učenje nije uzaludna te se može višestruko isplatiti.

Barbaru možete pronaći na Instagram i Facebook profilima Beli Zagreb Grad, a zanimljiv intervju poslušajte na linku: