Frida je bila moja kraljica!

U petak 19. siječnja Autonomni studentski kolektiv ‘Povjesničar’ održao je 3. studentsku filmsku večer. Projekcija se održala na Filozofskom fakultetu, a uprizorena je biografska drama ‘Frida’ koja je prikazala život meksičke umjetnice Fride Kahlo.

Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón bila je provokativna umjetnica koja je zbog svog ekscentričnog (za pojmove tog, a nekima i današnjeg vremena) načina života prozvana ikonom feminizma. Bila je zagovornica komunizma i slobodne ljubavi, osoba koju je teška prometna nezgoda inspirirala na slikanje autoportreta te stvaranja jednih od najpoznatijih slika svih vremena.

S 18 godina stradala je u autobusnoj nesreći koja ju je umalo ostavila paraliziranom, no njen čelični duh i snažna volja nisu joj dali da se preda te je nakon nekog vremena prohodala. Nažalost, od tu slijedi samo bol. Prošla je nebrojeno mnogo operacija, koje su prema njenim riječima: Napravile više štete nego koristi. U svojim kasnim 30-tima dobiva gangrenu te ostaje bez noge. Umire nedugo nakon svoje prve samostalne izložbe u Meksiku što joj je oduvijek bila velika želja.

Elokventna i emancipirana, na pitanje zašto slika toliko autoportreta, odgovara: „Zato što sam ja tako često sama …. jer sam subjekt kojeg znam ponajbolje”. Njen osebujan život sa svim svojim usponima i padovima poslužio je kao idealan materijal za film. Glavnu ulogu tumači Salma Hayek, za koju je dobila i nagradu zaklade Imagen. Autonomni studentski kolektiv ‘Povjesničar’ održao je 3. studentsku filmsku večer, na kojem se prikazivao upravo ovaj film. Više poslušajte u nastavku: