https://earthtones.org/music-and-gratitude/

Studeni Slavljenik: Johnny Mandel

U prošloj emisiji, čagali smo uz našeg kralja funka – Dinu Dvornika. Zato smo ovaj tjedan malkice usporili i prisjetili se Johnny Mandele, Oscarom i Grammy nagrađenog kompozitora i aranžera.

Pretpostavljam da je svima najviše poznat po kompoziciji “Suicide is painless” iz filma i TV serije M.A.S.H. No, tu su još mnoge druge kompozicije poput “Emily”, “The Shadow of Your Smile”, “A Time For Love”, “Where Do You Start” i mnoge druge.

Johnny Mandel, rođen je 23. studenog 1925. u New Yorku, školovao se na Julliardu i Manhattan School of Music.

Jimmy Dorsey, Buddy Rich, Count Bassie, Chet Baker, sve su to imena jazz-era s kojima je Johnny surađivao, pa čak i svirao: trubu i trombon. 

Mandel je dobitnik Grammy nagrade za najbolji instrumentalni aranžman u pratnji vokala  za pjesme “Velas”, Quincy Jonesa, 1981 godine, te “Unforgettable” u izvedbi Natalie i Nat King Cole-a, 1991.godine. a 1992.godine za album Here’s To Life u izvedbi Shirley Horn.

Johnny Mandel je 2004. godine aranžirao album Tony Benneta The Art of Romance, zatim 2009. album “Love is the answer” Barbre Streisand. Aranžirao je i pjesmu Paul McCartneya “My Valentine”. Mandel je, osim za mnoge poznate izvođače, aranžirao i kompozirao pjesme i za filmove, mi smo osim M.A.S.H. izdvojili i film The Sailor Who Fell From Grace With the Sea iz 1963. godine i pjesmu “Sea Dream”