“STEP RI” znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci provodi projekt “SYNERGY”.

25. i 26. rujna – U prostorijama STEP RI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci održan je sastanak partnera na projektu Synergy. Projektni partneri sastali su se kako bi raspravili nadolazeće događaje te provedbu pilot aktivnosti koje kreću u prosincu ove godine.

STEP RI je ovih dana ugostio predstavnike partnerskih organizacija koje sudjeluju u Interreg Central Europe projektu  Synergy. Projekt okuplja predstavnike iz šest regija s osnovnim ciljem povezivanja u području visokih tehnologija kako bi se potaknula inovativnost u Središnjoj Europi te kako bi se ojačala veza i razvila suradnja između poduzeća, industrije, istraživačkih centara i kreatora politika. STEP RI je u projekt SYNERGY ušao s pridruženim partnerom Gradom Rijeka. 

U sklopu projekta je razvijen softverski alat SynPro Tool (https://synpro.e-science.pl) namijenjen međunarodnom povezivanju članova  znanstvene zajednice, industrije i posredničkih organizacija u tri ključna sektora visokih tehnologija: aditivna proizvodnja i 3D printanje, mikro i nanotehnološki procesi i materijali te industrija 4.0. 

Druga faza planiranih aktivnosti uključuje razvoj inovacijske platforme s ciljem dijeljenja rezultata istraživanja, dijeljenja inovativnih ideja te mogućnosti prikupljanja financijskih sredstava za inovativne projekte – kroz grupno financiranje (crowdfunding) i grupno rješavanje znanstveno-istraživačkih problema (crowdsourcing).  

Treća faza uključuje provedbu pilot projekata iz područja grupnog financiranja, rješavanja poduzetničkih problema i najma visokotehnološke opreme.  Provedba pilot projekata kreće u prosincu ove godine.

Ovim putem STEP RI poziva sve zainteresirane studente, studente doktorskih studija, start up-ove, znanstvenike, istraživače, obrazovne institucije, organizacije i tvrtke da se priključe u projekt ukoliko je područje njihovih interesa orijentirano na aditivnu proizvodnju i 3D printanje, mikro i nanotehnologiju te industriju 4.0. Projekt SYNERGY omogućuje proširenje mreže suradnika, razvijanje novih međunarodnih projekata te suradnju s inozemnim gospodarstvenicima. Svi zainteresirani mole se da kontaktiraju STEP RI na e-mail: marija.knezevic@uniri.hr ili telefon (051) 265 971.