Najpoznatija rock plavuša – Deborah Harry

Deborah Debbie Harrypjevačica je punk rock benda Blondie, i jedna od najvećih ikona u glazbenoj industriji.

Rođena je 1. srpnja 1945. na Floridi pod imenom Angela Tremble, no tri mjeseca nakon rođenja ju posvaja obitelj Harry te je preimenovana u Deborah Ann Harry. 1965. seli u New York te se pridružuje prvom bendu, čiji je debi album neslavno propao. Debbie se u međuvremenu zaposlila kao konobarica u noćnom klubu, no radila je još i kao go go plesačica, Playboyeva zečica te sekretarica na BBC Radiju. Glazba joj je uvijek bila na prvom mjestu stoga 1972. osniva novi bend, Stilettos, kojem se kasnije pridružio Chris Stein, s kojim je pokreće novi projekt zvan Blondie.
Najveći uspjeh benda postignut je s trećim studijskim albumom, Parallel Lines, koji je s hitovima poput “One Way or Another”, “Sunday Girl” te “Heart of Glass” doveo Blondie do broja #1 u Velikoj Britaniji. Jedna od pjesama s albuma je i “Hanging on the telephone” u kojoj Debbie pjeva o djevojci koja pokušava nagovoriti dečka, kojem majka brani da se viđaju, da pobjegne iz kuće.

Debbin prepoznatljiv imidž, dovitljivost i glazbena kreativnost lansirali su Blondie u bend za koji danas znaju posvuda. Mnogi su mislili da je “Blondie” njeno ime, stoga Debbie je uvijek muku mučila da istakne kako je Blondie grupa, a ne ona s pratećim bendom. Nakon što su doznali da ime dijele s kućnim ljubimcem najomraženijeg diktatora svih vremena, svojedobno su prijetili da će bend preimenovati u “Adolf Hitler’s Dog”.

Koliko je Deborah bila iznervirana s nadimkom Blondie govori i činjenica da je 1981. napisala objavu za medije i kojem jasno naglašava kako njeno ime nije Debbi Blondie, čak niti Debbie Harry, već Deborah Harry te da moli da je se tako i zove. Bend se razišao 1982., nakon albuma The Hunter, nakon čega je Debbie odlučila posvetiti se solo karijeri, u kojoj je izdala čak 5 studijskih albuma. No ipak, nakon 15 godina, točnije 1997. bend se ponovno vraća u studio te snima sedmi studijski album No Exit, na kojem se nalazi i pjesma Maria.

Danas za sebe kaže kako živi puno skromniji život, iako i dalje je aktivna na glazbenoj sceni “Rad mi je oduvijek bio bitan, i ne znam bih li bila zdrava da neprestano ne radim. K tome, postoje jako dobri razlozi da ne prestanem raditi. Jedino ponekad pomislim da je čitav glazbeni biznis dobno selektivan. Povremeno se zapitam radim li glupaču od sebe, skačući po pozornici i pjevajući pjesme stare 40 godina. Ali uživam u tome i nemam namjeru skoro prestati.”
Iako smo već imali priliku vidjeti i čuti ovu punk ikonu i na našim prostorima, nadamo se da će nas uskoro opet počastiti svojim dolaskom. Za kraj, vječni hit – The Tide is High.