ŽENE U MJUZIKLIMA

 

U novom izdanju PP donosimo priče o ženama koje su obilježile svjetske mjuzikle. Koga smo izabrale pročitajte, ali i poslušajte u nastavku! 

Judy Garland prvi put je nastupila sa svega dvije i pol godine. Najpoznatija je po ulozi u mjuziklu koji je prerastao u klasik – Čarobnjak iz Oza. Smatra ju se najvećom zvijezdom zlatnog doba holivudskih mjuzikala. Bila je visoka samo 150 centimetara. Multi-talentirana djevojčica bila je manipulirana od strane majke i Hollywooda, te nesretna u privatnom životu. Nakon nekoliko pokušaja samoubojstva, Judy Garland preminula je 22. lipnja 1969. godine. Imala je 47 godina. Iza sebe je ostavila dvije kćeri od kojih je jedna bila Liza Minneli, te sina.

Liza Minneli svjetsku je slavu postigla ulogom u filmskoj inačici broadwayskog mjuzikla Cabaret, za koju je nagrađena Oscarom za najbolju žensku ulogu. Postala jedna od vrlo cijenjenih i komercijalno najuspješnijih televizijskih zabavljačica te kazališnih glumica u broadwayskim produkcijama mjuzikala. Jedna je od rijetkih umjetnica nagrađenih Oscarom, Emmyjem, Grammyjem i Tonyjem. U prvom bloku obiteljskog portreta slušamo “Over the rainbow” iz Čarobnjaka iz Oza u izvedbi Judy Garland, a zatim oskarovsku izvedbu “Cabaret – Cabaret” Lize Minelli.

 

 

 

“Mrzila sam ime, ali nisam ga htjela mijenjati.” izjavila je tada osamnaestogodišnja Barbara Streisand, sada poznatija kao Barbra. Iako je jedna od najuspješnijih umjetnica iz showbussnisa, isto tako je i odlična glumica nagrađena s dva Oscara. Funny girl, Hello, Dolly, The Way We Were – samo su neki od filmskih uspjeha ove glumice, dok bilježi i mnogobrojne nastupe na Broadwayu i West Endu. Ako niste još pogledali cijeli film, za početak preporučamo ultra-zabavni glazbeni broj iz filma Funny girl i “I am the greatest star!”

 

 

“Karakterni vokali” mali je podnaslov današnje emisije, a predstavljamo vam Bernadette Peters i Bette Midler. Bernadette se istaknula u mjuziklu Annie iz 1982., te filmovima Silent movie i Alice. Uz naporni rad u kazalištu, izdala je šest solo albuma, te piše knjige za djecu. Kolegica Bette Midler, poznatija kao “Božanstvena Gospođa M” dobila je tri Emmya, Tonya i dva puta je bila nominirana za Oscara. Slušamo dvije “vještičje izvedbe”; prva iz broadwayskog mjuzikla Into the woods  – “Greens greens u izvedbi Bernadette Peters, a zatim “I put a spell on you iz zastrašujućeg Hocus pocus-a sa Bette Midler.

 

 

 

A diva koja slijedi u potpunosti je predana kazališnom poslu , a nešto manje filmu i televiziji. O njenom se privatnom životu malo zna, a iza sebe ima jedan studijski album. Slušamo “I hate man iz mjuzikla Kiss me Kate po Shakesperevoj komediji Ukroćena goropadnica u izvedbi genijalne Rachel  York.

 

 

Mnogo je mjuzikala i žena koje su ih obilježile;  Angele Lansbury , Close Glenn, Fergie u Nineu, Oliva Newton John, ali i hrvatske nositeljice mjuzikala Renata Sabljak, Danijela Pintarić i Vanda Winter samo su jedne od moćnih umjetnica koje uz pjevački talent posjeduju prvenstveno glumački talent kako na filmu, tako i u kazalištu. A kako bismo zaokružili Pussy Power u punom smislu naziva emisije , puštamo “Cell block tango” iz filmskog Chicago u izvedbi ženskog casta filma.