Kauboji (2013.): “Svjetski, a naši”

U ovotjednom izdanju Filmskog pulsa pričali smo o filmu Kauboji. Prvotno je nastala predstava, odnosno mjuzikl “Kauboji”, premijerno izveden 2008.godine u matičnoj kući Teatar EXIT.

Koju godinu kasnije nastala je ideja ili čak potreba da se predstava ekranizira. Film je izašao 2013.godine i prošao malo manje zapaženo nego sama predstava. No, kako to već biva soundtrack filma može pobrati još više hvalospjeva.  Originalnu glazbu potpisuje duo Damir Martinović – Mrle i Ivanka Mazurkijević, dok se režije prihvatio Tomislav Mršić, koji je inzistirao na ‘svjetskom zvuku’ soundtracka. I eto, tko bolji za taj zadatak nego Ivanka i Mrle. Uz njih, angažiran je i producent Laibacha, Iztok Turk. U jednom intervjuu, Ivanka je naglasila kako glazba u ovom filmu nije country žanra, već pokvareni country, na ‘mrletovski’ način.

Na tri pjesme, i to obrade, pjeva glumica i pjevačica u predstavi i filmu Ivana Rushaidat. Pjesmu “Summer Wine” otpjevala je u duetu s kolegom Matijom Antolićem i tako je postavila bok uz bok verzijama Nancy Sinatre i Leea Hazelwooda ili onoj svježijoj Natalie Avalon i Ville Vala. Uz obradu pjesme “Summer Wine”, poslušati i obradu pjesme “End of The World”  koju u originalu izvodi Skeeter Davis.

Pronaći ćete još poznatih glasova, ali i ‘zakulisnih’ glazbenika poput Vlada Simcich Vave,  dok se Boris Štok odlično uklopio u atmosferu pjesme “Sve za ljubav”” ili “It’s All For Love” zajedno s Ivankom Mazurkijević. Tako smo sve u svemu dobili jedan odličan soundtrack uz zaključnu pjesmu “Zadnje riječi” odnosno “Final Words” također u izvedbi Ivanke Mazurkijević.