Footloose (1984.)

Film koji je obilježio cijelu jednu generaciju, a naslovna pjesma postala je bezvremenski hit. Priča je to o tinejdžerskom buntu, tinejdžeru Renu McCormacku koji s obitelji dolazi živjeti u maleni gradić i doživljava šok, jer u tom gradu rock glazba i ples nisu dozvoljeni, stoga se on odluči boriti protiv toga. 

Soundtrack filma Footloose izašao je 1984.godine, i sadržavao je 9 pjesama. Tako je 1998.godine izašlo reizdanje sa 4 dodatne pjesme. Izdavačka kuća Sony International izdala je 2002.godine još jedno izdanje pod nazivom Australian Souvenir Edition, kao australsko specijalno izdanje. Tu su dva megamixa nadodana na album, kao i izvedbe glumačke postave Footloose mjuzikla. 

Originalni soundtrack smjestio se na ljestvicu Billboard Hot 100, te top 40 hitova. Tri su se pjesme našle u top 10, uključujući dvostruke broj jedan hitove “Footloose” u izvedbi Kennya Logginsa, te “Let’s Hear it for the Boy” u izvedbi Deniece Williams, te duet “Almost Paradise” u izvedbi Ann Wilson i Mike Reno koja se smjestila na sedmom mjestu. 

Film je doživio i remake 2011. godine, no, kako to obično i biva, nije postigao jednaki uspjeh. Vjerojatno na svijetu ne postoji osoba koja će reći da se radi o dostojnom remakeu. Originalan Footloose iz 1984. godine bio je kultno djelo, da ne spominjemo soundtrack. Remake nije bio čak ni solidno djelo. Zapravo bio je vrlo, što bi Amerikanci rekli, “cringeworthy”.

No, da se vratimo u plesne 80.te i prvotnu verziju filma Footloose, koji je uz filmove Flashdance i Prljavi ples, zasigurno ostao do dan danas među popularnijima. Neki će reći da se radnjom nije toliko istaknuo, no glazbom zasigurno jest.