Top Gun (1986.) Soundtrack

U ovotjednom izdanju Filmskog pulsa donosimo vam soundtrack kojeg je iznjedrio filmski klasik iz 80.ih godina, a to je film “Top Gun“.

Radnja filma prati Maverick-a i Goose-a, pilote F-14 Tomcat aviona, pri čemu je Maverick jedan od najboljih pa poslije uspješnog odmjeravanja snaga s ruskim avionom MiG-28. Maverick je poslan u Top Gun školu u Kaliforniji, koju pohađaju najbolji američki mornarički piloti. Dva najbolja pilota su Iceman i Maverick. Iako mu na početku filma nije uspio ulet Charlie – koja nije samo “glupa plavuša” u kafiću blizu vojne baze, nego civilni instruktor letenja, paralelna ljubavna radnja s Charlie, nepoznavanje očeve sudbine i duboko ljudska reakcija na gubitak prijatelja i kopilota Goose-a, oslikavaju ga kao normalnog čovjeka u koga se svatko može uživjeti.

Za pjesmu “Danger Zone”, u početku je pregovaral grupa Toto no to se nije ostvarilo jer su nastali legalni konflikti između filmskih producenata i benda. Čak je i grupa REO Speedwagon bila kontaktirana, pa su i oni odustali. Da bi, eto, pjesma pripala Kennyu Logginsu. Soundtrack je izašao 1986.godine, na njemu se originalno nalazilo deset pjesama, a na reizdanju iz 1999.godine nalazi se još pet pjesama, a na izdanju iz 2006.godine još pet pjesama!

Ako niste znali od kud je potekla inspiracija redatelju Tonyju Scottu za film: kriv je jedan članak iz časopisa ‘California Magazine’, pod naslovom ‘Top Guns’. A film Top Gun ima i svoju himnu: “Top Gun Anthem”.  Skladali su je Harold Faltermeyer  i Steve Stevens, krivac za solo na gitari. 

Mnogima je omiljena balada “Take My Breath Away” koju izvodi grupa Berlin. U početku ni Berlinovci nisu bili predviđeni kao izvođači ove pjesme, već grupa The Motels, čiju demo verziju možete naći na njihovom albumu “Anthologyland” ili – tu:

Tko zna hoće li se u nastavku Top Guna, čiji nastavak očekujemo ove godine, ponoviti koja pjesma, no u konačnici možemo se samo nadati dobroj glazbenoj atmosferi.