Little Girl Blue – priča o životu legendarne Janis Joplin

Ovotjedna emisija Pussy Power u znaku je jedne od najvećih diva svih vremena – bezvremenske Janis Joplin.
Janis Joplin, legendarna američka rock-blues pjevačica pravi je simbol snažne žene.
 
Poznata i kao “Prva dama rock’n’rolla” sa svojim snažnim stilom pjevanja i hrapavim glasom omamila bi i zadivila publiku pri svakom nastupu. Jedan od njenih najpoznatijih nastupa je onaj na Woodstocku u ranojutarnjim satima 16. kolovoza 1969. Tada je izjavila da „na pozornici vodi ljubav s 25 000 ljudi, ali onda ode sama kući.“
Kao uvod u priču Janis Joplin slušamo jedan od njenih najvećih, ako ne i najpoznatiji hit „Piece of My Heart“.
 

Janis Lyn Joplin, među prijateljima poznata kao „Pearl“, rođena je 19. siječnja 1943. godine u Port Arthuru u Teksasu, gdje je i odrasla. Janis je od malena htjela pobjeći iz svog grada, a nakon što se odselila trebalo joj je još mnogo godina da preboli teške uspomene koje je imala iz rodnog mjesta. 

„Teksas je u redu ako se želite smiriti i mirno živjeti svoj život, no takav način života nije za ljude poput mene.“

Iduća pjesma nam dokazuje da Janis zasigurno ne spada u skupinu mirnih ljudi.

Živjela je u San Franciscu i New Yorku, ali se 1965. godine ponovno vratila kući, gdje se odvikavala od droge. Nakon oporavka pridružila se bendu Big Brother u San Franciscu, s kojim je svirala psihodelični rock. Publika ju je vrlo brzo uočila te je Joplin postala zvijezda u San Franciscu.
Predsjednik diskografske kuće Columbia Records, Clive Davis, uočio je Janis Joplin te je bend zahvaljujući njoj potpisao ugovor za prvi album. Album “Cheap Thrills” bio je veliki hit. Na njemu su i veliki hitovi “Piece of My Heart” te “Summertime”, a kako je bend “gušio” Janis, u prosincu 1968. godine je odlučila raskinuti s njima suradnju.
Uskoro je osnovala novi bend, pod imenom Janis & Joplinaries, no kasnije su promjenili ime u Kozmic Blues Band. Upravo taj bend je bio prateći bend na njenom prvom samostalnom albumu – “I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!“. Album je bio uspješan. No sve ovo vrijeme Janis je imala velikih problema sa drogom i alkoholom. Čak je i na jednom koncertu 1969.godine bila uhićena, jer je napala policajca.
Ubrzo nakon toga Kozmic Blues Band se raspao.

1970.godine Janis je započela sa radom na novom albumu – “Pearl” sa novim pratećim bendom, The Full Tilt Boogie Band. Nažalost, ovaj album, koji je mješavina bluesa, soula i folk-rocka, Janis nije nikada dovršila. 4. listopada 1970. pronađena je mrtva u sobi hotela Landmark, u Hollywoodu. Uzrok smrti je bila prekomjerna doza heroina.
Postala je treća članica Kluba 27 koji čine slavne osobe koje su preminule sa samo 27 godina. Samo 16 dana prije nje preminuo je legendarni glazbenik Jimi Hendrix, dok je prvi član Kluba 27 bio veliki Brian Jones iz The Rolling Stonesa.
S idućom pjesmom Janis nam šalje snažnu poruku o prolaznosti života i djelovanju na vrijeme. Kako i kaže dio pjesme: „…because we may not be here tomorrow.“

Za kraj vam donosimo nekoliko činjenica o ovoj legendarnoj pjevačici:

1. Njezin posljednji, četvrti album dobio je ime prema njezinom nadimku, Pearl.
2. Posljednja pjesma koju je snimila jedna je od njenih najpoznatijih – Mercedes Benz. No, iako je pjevala o Mercedes Benzu, vozila je Porsche kabriolet koji je postigao rekord na dražbi – prodan je za gotovo 1,8 milijuna dolara.
3. Yoko Ono imala je posebnu želju da Janis snimi rođendansku čestitkuza Lennonov 30. rođendan. Na snimci se Janis obraća Lennonu te pjeva Happy Trails to you, until we meet again. Nažalost, snimka je do pjevača stigla tek nakon njezine smrti.
4. Njezin pepeo prosut je iz aviona u Tihi ocean, a u svojoj oporuci je ostavila 1500 dolara prijateljima da naprave veliki tulum kada umre. Tulum se održao 26. listopada 1970. godine u San Anselmu u Californiji, a organizirali su ga njena sestra Laura, zaručnik Seth Morgan te njeni bliski prijatelji.
5. Intiman i dirljiv prikaz njezina života donosi film Janis: Little Girl Blue.