Django Unchained (2012.)

U ovotjednom izdanju Filmskog pulsa, pričali smo o soundtracku iz filma – Django Unchained. Rijetkost je među današnjim redateljima, poput Quentina Tarantina, da sudjeluju pri selekciji glazbe za film, a kamoli da još imaju smisla za to. Možda zvuči grubo, ali čini nam se da tako stoje stvari.

Tarantino se smatra glazbenim guruom kad je u pitanju soundtrack. Tako je još od filma „Reservoir Dogs“, da ne nabrajamo u nedogled.

Tarantino je ovog puta iz svoje arhive ploča iskopao Luisa Bacalova, legendu iz vremena spaghetti westerna s početka 70.ih godina, koji je tada surađivao s talijanskim rock progresivcima, ali i s vokalnim punokrvnim Elvis Presley/Tom Jones croonerom – Rockyem Robertsom.

Tarantino je opčinjen spaghetti westernom, a to je prepoznatljivi stil Ennia Morriconea, koji je skladao četiri skladbe za Djanga („The Braying Mule“, „Sister Sara’s Theme“, „Ancora Qui“ i „Un Monumento“). 

Poznato je kako Tarantino voli ići i preko zadanih gabarita. U filmu Django Unchained, riječ je o hip hopu i pjesmama „100 Black Coffins“ i „Unchained“. U prvoj je vokalno uključen glumac Jamie Foxx, dok je druga mutirani miks Jamesa Browna i 2Paca. S druge strane Tarantino je dao prostora soul izvođačima, s pjesmom „Freedom“ Elayne Boynton i Anthonyja Hamiltona,Who Did That To YouJohn Legenda, teToo Old To Die Youngu izvedbi Brother Degea. 

Tarantino je uspješno iskombinirao klasičniji spaghetti western zvuk s ovim modernijim hip hop, soul-om. Ako ste možda načuli da je Morricone izjavio kako nema više namjeru surađivati s Tarantinom, ne brinite, njegova izjava je izvučena iz konteksta, kako to već biva. Morricone je imao samo riječi hvale i dapače, izjavio je kako se nada i daljnjoj suradnji.

Pjesme koje ste imali prilike poslušati u našem programu su:

Louis Bacalov and Rocky Roberts – Django 

Ennio Morricone – Un Monumento

2PAC feat. James Brown – Unchained

John Legend – Who Did That To You

Elayne Boynton and Anthony Hamilton – Freedom