Glazbeni svijet Harry Potter-a!

U ovotjednom izdanju emisije Filmski Puls, donosimo vam kratak presjek glazbe iz filmova o mladom čarobnjaku – Harry Potteru.

Ako do sada niste primjetili, nekim čudom, posljednih dana su prikazivali svih osam filmova o omiljenom čarobnjaku. Tako da vam slučajno ne prifali, malo ćemo vas i mi ovdje utlačiti sa nekim poznatim temama i suitama iz ovog filma.

Glazba i mnoge teme, poput Hedwigine teme, zasluga su maestra John Williamsa, koji je skladao glazbu za prva tri filma. A to su redom, “Kamen mudraca”, “Odaja tajni” i “Zatočenik Azkabana”. Dok se za četvrti nastavak “Plameni pehar” i glazbeni dio pobrinuo Patrick Doyle

Nema puno zanimljivosti vezano za sam soundtrack, osim možda činjenice da je glazba iz prvog filma, dakle “Harry Potter i Kamen mudraca“, bila nominirana za najbolju originalnu temu, 2001. godine, no Oscara je osvojio Howard Shore za film “Gospodar Prstenova“.

U prvom djelu emisije mogli ste poslušati dvije kompozicije “Hedwig’s Theme” i “Harry’s Wondrous World“.

U drugom dijelu emisije mogli ste poslušati dvije skladbe. Jedna je iz filma “Zatočenik Azkabana“, pod imenom “A Window To the Past” koju je skladao John Williams i iz filma “Plameni Pehar“, skladba “Harry in Winter” koju je skladao Patrick Doyle. Dvije manje poznate skladbe, no jednako lijepe i magične.

Za kraj emisije slušali smo skladbu “Leaving Hogwarts” koju je skladao John Williams. Skladba koja je kreirana za prvi film, a kao i još neke druge, poput Hedwigine teme, ostala je toliko upečatljiva, da su ih i ostali kompozitori kasnije koristili u svojem radu, nakon Patricka Doyela, tu su još i Nicolas Hooper i Alexandre Desplait.

Do sljedeće emisije i nove ture Potterovskih skladbi..