Guardians of the Galaxy (Vol I.)

U ovotjednom izdanju emisije Filmski  puls, na tapeti nam je bio soundtrack filma “Guardians of The Galaxy: Awesome Mix Volume 1.”

Film je režirao James Gunn po predlošku opskurnog Marvelovog stripa. U filmu glume Chris Pratt, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Vin Diesel i mnogi drugi.

Redatelj James Gunn, dotjerao je film po dobrom receptu scenarista Jossa Whedona, koji je pak režirao režirao Avengerse. Još jedan filmski miljenik publike, no što se Čuvara galaksije tiče, oni su prezentirani malo humorističnije i simpatičnije. Film je bio “pitkiji”.

A simpatičan je i izbor glazbe, koju je sa kolegama, producentima Kevin Feige i Dave Jordan-om, birao već spomenuti redatelj Gunn. U kolovozu 2013. redatelj James Gunn objavio je kako će Tyler Bates komponirati glazbenu temu- Ono što je tražio od njega, jest da snimi kompoziciju po kojoj će on snimati film, a ne obrnuto kako to najčešće u praksi ide. Druga objava vezana za soundtrack je izašla u veljači 2014. i glasila je kako će se za film birati pjesme iz razdoblja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Na taj način, glavni lik Peter, ima svojevrsnu poveznicu prema svojem prethodnom domu na planetu Zemlji. 

Soundtrack je zamišljen kao kompilacija pjesama ili mixtape koji posjeduje lik iz filma, Peter Quill. Na njemu se nalazi 12 pjesama i sve se nalaze u filmu, osim pjesme “Spirit in the sky” u izvedbi Norman Greenbauma. Tu su još neke pjesme koje su se razmatrale i zapravo uvele u film, no scene su se na kraju izrezale. A to su pjesme poput “Never Been To Spain” u izvedbi Three Dog Night, zatim pjesma “Magic” u izvedbi grupe Pilot, te “Livin’ Thing” u izvedbi Electric Light Orchestra. 

Da ne bi bilo da smo zaboravili kompozitora Tyler Batesa, koji je skladao glazbu za ovaj film. 29 skladbi je čovjek žargonski rečeno, sklepao. Sveukupno u trajanju od 64 minute. Napomenut ćemo i da se sve snimalo u poznatom Abbey Road studiju.

2014.godine soundtrack se našao na Bilbboardovoj “Top 200” ljestvici i na taj način ušao u povijest kao prvi filmski soundtrack koji se tamo našao, s obzirom da se sastoji od pjesama koje su se prije nalazile na top ljestvicama. Soundtrack je izašao 29 srpnja, a već u rujnu, bio je na drugome mjestu odmah iza soundtracka filma Frozen. Samo u 2014.godini prodalo se preko 2.5 milijuna primjeraka soundtracka.