Božićne note u filmu

U ovotjednom izdanju poslušali smo pet božićnih pjesama koje su iznjedrili i popularizirali filmovi.

Mnoge božićne pjesme koje pjevamo i vrtimo u ovom razdoblju, nisu tradicionalne, već su ih eto, popularizirali igrani filmovi, mjuzikli, animirani filmovi..

1. Prva pjesma koju smo  poslušali je”You’re a mean One Mr. Grinch“iz animiranog Dr. Seussovog filma, “Kako je Grinch ukrao Božić“. Dr. Seuss, inače američki pisac i crtač stripova, napisao je tekst ove pjesme, u suradnji sa Albert Hague za potrebe animiranog filma “Kako je Grinch ukrao Božić” iz 1966.godine. Tekstualno jedna od simpatičnijih pjesama, baš zbog domišljatih uvreda koje autor upućuje Grinchu. 

2. Nakon Grincha, prelazimo na još jednu komediju, a to je opće poznati film “Love Actually“. Pjesmu “Love is all around” u originalu izvodi grupa The Troggs, a u filmu pjesmu izvodi glumac Bill Nighy koji glumi otkačenu glazbenu zvijezdu Billy Mack. Pjesmu su rearanžirali i preimenovali u “Christmas Is All Around“. Pjesma je u potpunosti snimljena u slavnom Abbey Road studiju i naravno da je možete naći na samom soundtracku filma Love Actually.

3. Putuovali smo u neka davnija vremena, i to u 1942. godinu. Radi se o filmu “Holiday Inn”, a pjesma je “White Christmas” u izvedbi Bing Crosbya. Pjesmu je napisao Irving Berlin i u početku je namjenio za jedan mjuzikl koji na kraju nije zaživio na daskama Broadwaya. 

4. 1944. godine izašao je film “Meet Me In St. Louis”. Judy Garland i scena u kojoj pjeva pjesmu “Have Yourself A Merry Little Christmas” ostala nam je svima memorirana i do dan, danas mnogi su je glazbenici obradili. Jedan od njih je i Frank Sinatra koji je u svojem izdanju malo izmjenio tekst pjesme i umjesto klasične “Until then we’ll have to muddle through somehow” otpjevao “Hang a shining star upon the highest bow“. 

5. Emisiju smo započeli sa animiranim filmom Grinch, a završavamo sa animiranim filmom “Princ iz Egipta” iz 1998.godine i pjesmom “When You Believe” koju su izvele Whitney Houston i Mariah Carey. U filmu pjesmu pjevaju glumice Michelle Pfeifer i Sally Dworsky, a pjesmu je napisao i uglazbio Stephen Schwartz. Pjesma je nagrađena Oscarom, za najbolju originalnu pjesmu.