Great Gatsby (2013.)

U ovotjednom izdanju emisije Filmski Puls, pričali smo i slušali soundtrack iz filma “Veliki Gatsby”.

Roman “Veliki Gatsby” američkog književnika Francisa Scotta Fitzgeralda je do sada imao dvije zapaženije ekranizacije. Prva se dogodila 1949. godine u kojem je lik Gatsbya odglumio Alan Ladd. Dvadeset i pet godina kasnije ulogu Gatsbya je “preuzeo” Robert Redford, a Mia Farrow je odglumila Daisy. Film je imao solidan uspjeh kod publike, te je dobitnik i dva Oscara (kostimografija i najbolja pjesma). Skoro četrdeset godina Gatsby je “skupljao prašinu” da bi čelnici “Warner Brothersa” odlučili uložiti stotinjak milijuna dolara i ponovo oživjeti Jaya Gatsbya u glavnoj ulozi sa Leonardom DiCaprijem, dok se režije prihvatio Baz Luhrmann. Film je izašao 2013. godine.

Anton Monsted, desna ruka Luhrmanna, bio je zadužen za glazbenu selekciju u filmu. Glazbeni pravac se ustabilio tek nakon što je redatelj Luhrmann upoznao slavnog repera Jay Z-a, koji je tada radio na albumu “No Church in The Wild”. Tada se rodila ideja da klasičnu jazz glazbu spoje sa hip hopom. Jay Z je na soundtracku radio pune dvije godine, no ne samo sa umjetničke, već i sa producentske strane. Takvu fuziju su nazvali “klizećim vratima”.

Soundtrack je otkrio čitav niz zanimljivih izvođača: od Jacka Whitea do Bryana Ferrya, Beyonce i Andre 3000 obradili su “Back to Black” Amy Winehouse, Jack White “Love is Blindless” grupe U2, dok su Florence and the Machine i The xx priložili nove pjesme “Over the Love” i “Together”. 

Na soundtracku su se našli Gotye i The XX, koji možda i nisu previše pridonijeli zvuku soundtracka, već su vjerovatno imali ulogu da privuku širu publiku, jer zvukovno ne nose ništa novo osim što produžuju trajanje pomalo sakralnog ambijenta u kombinaciji sa žešćim beatovima. Tu je i Bryan Ferry Orchestra koji su angažirani zbog svojeg autentičnog zvuka.

Soundtrack se sastoji od 14 pjesama, izdan je 6.svibnja 2013 godine. Na njemu se nalaze originalne pjesme, kao i coveri popularnih pjesama.