Jurislav Stublić, zvan Jura!

Jurislav Jura Stublić rođen je 1954. godine u Sarajevu. Otac mu je bio operni pjevač i kao takav, kad je Jura pokazao interes za bavljenjem glazbom, otac ga nije podržavao – jer ga nije shvaćao ozbiljno. Jura je sa samo trinaest godina, počeo svirati gitaru da bi se, sa sedamnaest, tijekom ljeta uzdržavao svirajući na terasama turističkih naselja. Početkom sedamdesetih Stublić počinje svirati u podrumu studentskog kluba zajedno s Branimirom Štulićem i Darkom Rundekom.

Što se tiče benda Film, prvu postavu činili su Jura Stublić (vokal), Marino Pelajić (bas gitara), Mladen Juričić (gitara) i Branko Hromatko (bubnjevi). Tada im se pridružuje Jurij Novoselić (Kuzma Videosax) na saksofonu. I prije prvog objavljenog materijala, bend je već tada bio velika atrakcija. Prvi singl objavljuju 1980. godine, pod imenom “Kad si mlad”.

Prvi studijski album “Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi“, izlazi 1981. i prodaje se u više od 20 tisuća primjeraka. Producent je bio Boris Bele iz slovenskog Buldožera. Autor je bio Jura Stublić. Do 1987.godine, Film je objavio još tri studijska albuma, “Zona sumraka” (1982.), “Sva čuda svijeta” (1983.) i “Signali u noći” (1985.). Kompilacije na albumu “Greatest hits Vol 1” Stublić izdaje 1994., a “Greatest hits Vol 2” 1996. Prva pjesma koju je Stublić napisao na samom početku glazbene karijere je “Dijete ulice”, a ta pjesma je uključena tek na kompilacijskom albumu iz 2001. pod naslovom “Sve najbolje”.

Ako želite znati više ili samo ponoviti gradivo, kliknite na link: