A Bigger Splash (2015.)

Igrani film, A Bigger Splash ili Rasprskavanje, režirao je Luca Guadagnino, čiju je priču napisao Alain Page, dok je scenarij napisao David Kajganich. Izašao je 2015. godine, a u našim kinima 2016. godine.  Film je ‘remake’ francusko – talijanskog filma Bazen (La Piscine, 1969.) koji je režirao Jacques Deray. Tada su likove utjelovili: Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet i Jane Birkin. U posljednoj verziji filma, likove su utjelovili: Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson.

Film Rasprskavanje je modernija i slobodnija verzija Bazena, a prati rock zvijezdu Marianne Lane (Tilda Swinton) koja se odluči povući, nakon operacije glasnica, od javnog života odmarajući se na talijanskom otoku Pantelleriji sa svojim partnerom Paulom (Matthias Schoenaerts). Sam početak filma prikazuje nam mirno i izolirano, intimno provođenje vremena ovog para. Kroz film gledatelj saznaje, kako operacija glasnica nije jedini razlog njihovog povlačenja u osamu, ali i dobra izlika za neometanje.

Atmosfera u filmu se naglo promjeni i odmah se osjeti svojevrsna napetost, kada par dobije poziv Marianneinog bivšeg ljubavnika i glazbenog producenta Harry Hawkesa (Ralph Fiennes) koji stiže na otok. Harry sa sobom dovodi mlađahnu, navodnu kćer Penelope (Dakota Johnson), za koju nitko nikad nije čuo. Osim što sa svojom hiperaktivnosti i napasnosti remeti mir i idilu, izaziva i raznorazne probleme, što sve prisutne dovodi do ludila, osobito Paula. Paul nevoljko provodi vrijeme u društvu Harrya i polako pokazuje znakove ljubomore na odnos između Marianne i Harrya.

Soundtrack filma, izašao je 19. veljače 2016. godine i na njemu možete pronaći izvođače poput Captain Beefheart, Rolling Stonesa, St.Vincent, Harry Nilssona, Robert Mitchuma i drugih. Soundtrack je naglasio onaj zabavniji, prvi dio filma. Scena u kojoj Harry pleše i priča anegdotu o tome kako je uvjerio Keith Richardsa da koristi perkusije u pjesmi „Moon is Up“, kad Richards nije želio nikakve bubnjeve, da bi Charlie Watts na kraju „bubnjao“ po kanti za smeće je vjerovatno najsimpatičnija. Soundtrack je, poput filma, dinamičan i nagovještava gledatelju nadolazeću napetost.

Pjesme koje smo poslušali u našem programu, poslušajte na ovom linku: