Dodijeljene nagrade pobjednicima Realizatora

Zaklada Sveučilišta u Rijeci održala je dodjelu nagrada pobjednicima drugog izdanja sveučilišnog Case study natjecanja Realizator. Dodijeljeno je ukupno 15 nagrada, a studentima su ih uručili predstavnici poduzeća za koja su rješavani poslovni slučajevi: Infobip d.o.o., Metis d.d., JGL d.d., JU Priroda i Zagrebačka banka d.d.

Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta i udruga PaRiter organizirali su tribinu ‘O nužnosti ratifikacije Istambulske konvencije’ u antikvarijatu Ex Libris. Na tribini se razgovaralo o aktualnom stanju vezanom za ratifikaciju dokumenta u Republici Hrvatskoj, a glavnu riječ vodili su dr. sc. Sanja Barić i psiholog Daniel Antunović koji više od 10 godina radi u području obiteljskog nasilja. Na tribini su obrađene teme o razlozima spornosti konvencije,rezultati koji bi bili postignuti ukoliko se konvencija ratificira, kao i o sadašnjem stanju nasilja nad ženama i zakonskoj problematici, od kojih je naveden primjer da se nasilje u vezi ne priznaje kao nasilje jer se osobe ne nalaze u braku ili životnom partnerstvu.

Centru za tehničku kulturu Rijeka danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja uručena Državna nagrada tehničke kulture ‘Faust Vrančić’. Nagradu je od ministrice Blaženske Divjak preuzela izvršna direktorica CTK Rijeka – Olivera Stanić. Državna nagrada Faust Vrančić dodjeljuje se za iznimna postignuća u području tehničke kulture, a Centar ju je primio za izniman doprinos razvoju tehničkog  odgoja i obrazovanja građana, osobito mladih, za popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike te poticanje tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj.

U nastavku na nužnost ratifikacije Istambulske konvencije organizira se i Osmomartovski noćni marš. Radi se o inicijativi Udruga Pariter i Lori u suradnji  s Centrom za građanske inicijative Poreč. Maršom se želi ukazati na nedovoljnu zaštićenost žena u slučaju nasilja te na stravične brojke i zakone koji onemogućuju žrtvi da se makne od nasilnika. Jedna od činjenica je da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi fizičko nasilje od strane partnera, dok je godišnje u takvim vezama ubijeno čak 25 žena.
Detaljnije o vijestima poslušajte u večerašnjoj Sovi info: