Ivano Magzan i Natali Bosić (Foto: Bojana Guberac / Radio Sova)

Vijeće mladih Benčić – Riječani su dobro prošli ako na mladima svijet ostaje

Vijeće mladih Benčić je okvir za neformalno obrazovanje unutar kojeg postoji ravnoteža između istraživanja, rada, igre i druženja. Misija Vijeća mladih Benčić je suradnja i osnaživanje djece kako bi učila, utjecala, kreirala i doživjela različite oblike umjetnosti i kulture u gradu Rijeci.

Nasljednici su projekta „Preuzmimo Benčić“ koji je osmišljen i izveden od strane kanadske umjetnice Althee Thauberger. Projekt je otvoren svim vrstama i pravcima umjetnosti. Vijeće mladih Benčić zalaže se za lokalitet ˝Benčić˝ kako bi se nastavila izgradnja odnosa između mladih, povijesti, samog lokaliteta i kulturnih institucija . Cilj Vijeća je osnažiti svijest djece o povijesti grada, jačanje njihovog osjećaja pripadnosti te razvijanje kritičkog promišljanja s ciljem izgradnje bolje budućnosti grada. Polaznici imaju priliku za upoznavanje različitih oblika umjetnosti, za uključivanje u rad kulturnih institucija i korištenje njihovih resursa te za uključivanje njihovih mišljenja i interesa u kulturnu dinamiku grada. Vijeće će graditi odnose između budućih stanara Benčića i mladih tijekom  razdoblja kada je budućnost kompleksa još uvijek puna mogućnosti. Suradnici na projektu su institucije i udruge s područja grada Rijeke.  Projekt podržavaju: kanadska umjetnička fondacija Musagetes i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Voditeljice projekta Vijeće mladih Benčić su Ivana Golob Mihić i Natali Bosić, a rad na projektu su započele dok su još bile studentice. Na različitim lokacijama u Rijeci kulturno-umjetničkim odgojem educiraju djecu od sedam do 13 godina kroz interaktivne radionice i aktivnosti, a surađuju s brojnim institucijama, organizacijama, stručnim suradnicima i umjetnicima.

Natali Bosić ističe da se djeci s 13 godina teško odvojiti od projekta pa djeca nerijetko ostaju polaznici do upisa u srednju školu. U programu ˝Laboratorij˝ rade s djecom od osam do 13 godina, a program ˝Početnica˝ je namijenjen prvašićima. Radionice su besplatne te održavaju vikendom tijekom cijele godine, a traju šest do sedam sati.

Svake godine u siječnju održava se izložba kojom se prikazuje rad djece tijekom godine. Godišnja izložba Vijeća mladih Benčić stalna je komunikacijska platforma koja uključuje integraciju i prezentaciju jednogodišnjeg ciklusa radionica programa VMB LAB. Posebnost ove izložbe, koja se 2018. godine održava četvrti put, jest da je u potpunosti osmišljena i implementirana od strane polaznika programa VMB LAB, a što su polaznici naučili, kreirali i pokazali na izložbi, poslušajte u prilogu:

Za više informacija kako se uključiti u projekt, obratite se Ivani Golob Mihić i Natali Bosić putem e-mail adrese: vm.bencic@gmail.com.